пятница, 14 августа 2009 г.

CARTEA DE SPECIALITATE




BREVIAR BIBLIOGRAFIC

La sfîrşitul anului trecut repertoriul publicaţiilor elaborate de Biblioteca Mu­nicipală s-a lărgit cu încă un set de lucrări variate ca tematică, tip, formă, adresabili­tate:

• Ion Proca: Biobibliografie. / Bibl. Municipală „B.P. Hasdeu"; Bibl. publi­că „Transilvania"; ed. îngrijită de Lidia Kulikovski. - Ch.: Grafema Libris, 2008. - 192 p.
• Kamacmpopa esponeucKoeo es-peucmsa = Holocaust - tragedia evreilor Europei sec. XX = Holocaust- tragedy of european jewry in the XX century: bibliogr. selectivă / Bibl. Municipală „B.P. Hasdeu", Bibl. evreias­că - Centrul cultural „I. Mangher" ; ed. îngrijită de Lidia Kulikovski. - Ch.: Gra-fema Libris, 2008. - 72 p.
• Bibliografia Municipiului Chişinău: 1999-2004 / Bibl. Municipală „B.P. Has­deu", Centrul de Informare şi Docu­mentare „Chişinău"; ed. îngrijită de Li­dia Kulikovski. — Ch. : Grafema Libris, 2009. - 444 p.
• Biblioteconomie. Asistenţă Informa­ţională. Arhivistică: Teorie şi practică / Bibl. Municipală „B.P. Hasdeu", Cat. de Biblioteconomie şi Asistenţă Informa­ţională ; coord.: Lidia Kulikovski. — Ch.: Grafema Libris, 2008. - 160 p.

Primul volum este dedicat ziaristului, poetului şi prozatorului Ion Proca. Despre viaţa şi creaţia lui Ion Proca aflăm din Ta­belul cronologic, din studiile introductive semnate de Nina Slutu-Soroceanu, Gheor-ghe Calotă şi Tudor Palladi, precum şi din aprecierile adunate în capitolul Referinţe critico-literare.

Biobibliografia este structurată în două capitole mari: Opera şi Referiri despre viaţa şi activitatea literară.

Primul capitol include 942 de înregis­trări bibliografice aranjate în subcapito­le: Ediţii aparte, Versuri, Proză, Traduceri, Recenzii semnate de Ion Proca, Cuvinte introductive, Comentarii, Prefeţe. Subcapi­tolele Publicistică şi Interviuri realizate de Ion Proca acumulează 737 de descrieri bi­bliografice, care reflectă activitatea sa de ziarist din 1978 pînă în prezent, la Femeia Moldovei, Tinerimea Moldovei, Glasul Naţi­unii, Viaţa satului s.a. periodice.În capitolul II sînt incluse informaţii despre multilaterala activitate a scriitoru­lui, articole şi interviuri realizate cu însuşi autorul.

Indexurile auxiliare: de nume, de ver­suri din culegeri şi periodice, de publicaţii periodice, înlesnesc accesul la informaţie.

Volumul Holocaust - tragedia evreilor Europei sec. XX a fost realizat de echipa Bi­bliotecii evreieşti I. Mangher. Bibliografia oferă cititorului 311 surse în limbile româ­nă, rusă, germană, engleză, ucraineană, polonă, bielorusă, ivrit, ce reflectă proble­ma discriminării evreilor din Europa în anii 30-40 ai sec. XX.

Lucrarea este organizată în şapte ca­pitole ce includ cărţi, documente istorice, articole din presă, volume de beletristică, lucrări iconografice, materiale audio, vi­deo. Înregistrările bibliografice, în majori­tatea cazurilor, sînt adnotate. Indexul de nume şi cel topografic facilitează utilizarea bibliografiei.

Altă lucrare ce formează obiectul ana­lizei noastre reprezintă un bilanţ al activi­tăţii bibliografilor Centrului de Informare şi Documentare „Chişinău" pe intervalul 1999-2004. Bibliografia oferă informaţii despre diferite aspecte ale vieţii social-po­litice, economice şi cultural-artistice a mu­nicipiului Chişinău.

Materialul din bibliografie este organi­zat după indicii CZU şi cuprinde 4 030 de descrieri bibliografice adnotate în limbile română, rusă şi engleză. Recentul volum este o continuare a lucrărilor similare apă­rute în 1996 şi 2002. Indexurile auxiliare: de nume, de instituţii, de manifestări, de subiecte, de periodice, de nume geogra­fice, facilitează regăsirea informaţiei astfel sporind şi caracterul aplicativ al cărţii. În contextul valorificării bibliografice a informaţiei despre Chişinău lucrarea pre­zintă un interes pentru cercetătorii muni­cipiului şi ai ţinutului nostru, pentru isto­rici, politicieni, studenţi şi liceeni.

Studiile practice din culegerea Bi­blioteconomie. Asistenţă informaţională. Arhivistică sînt bazate pe diferite aspecte ale activităţii Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu" şi a filialelor ei, iar cele teoretice abordează probleme biblioteconomice legate de cultura instituţională, etica bibli­otecarului, accesul la informaţia de interes public. Autorii studiilor sînt profesori de la Catedra de Biblioteconomie şi Asistenţă informaţională a Universităţii de Stat din Moldova.
Studiul Producţia editorială autohtonă în colecţiile Bibliotecii Municipale „B.P. Has­deu" : anul2006 oferă o analiză a colecţiei şi a achiziţiilor din anul respectiv.

Rezultatele evaluării serviciilor şi co­lecţiilor de referinţă de la Biblioteca Pu­blică de Drept prezintă interes pentru alte biblioteci şi pot fi utilizate pentru amelio­rarea serviciilor de referinţă, accesului la resursele informaţionale, calificării biblio­grafilor.

Ludmila PÂNZARU

LUCRĂRI CE CONFIGUREAZĂ IMAGINEA MULTIDIMENSIONALĂ A BIBLIOTECII

O bibliotecă ai cărei colaboratori alcă­tuiesc cărţi despre bibliotecă depăşeşte definiţia tradiţională a instituţiei ca atare. O asemenea activitate îmbogăţeşte nu numai patrimoniul cultural al ţării, ci şi propriul ei patrimoniu şi, mai ales, diver­sifică statutul unui depozitar, conferindu-i acea prezenţă vie pe care o simte necesară societatea din partea unor venerabile fo­ruri de cultură cum sunt bibliotecile. Pozi­ţia interactivă între o structură organizato­rică, de activitate şi de finalitate, în ultimă instanţă, foarte bine statuată de-a lungul secolelor şi prezenţa în forum a rezulta­telor activităţii ei academice îi conferă, în contemporaneitate, un canal de comuni­care cu multiple valenţe. Biblioteca iese din starea statică, de aşteptare a benefici­arilor existenţei ei şi se transformă într-un partener colocvial, care informează despre tezaurul ei din „Imperiul Gutenberg", dar şi creează noi biblioteci, virtuale, pe care le alimentează cu texte din depozitele ei.

Constituită ca martor al permanenţei altor martori (textele scrise), bibliotecile au calitatea de a fi în acelaşi timp bătrâne (în sensul etimologic latin, de depozitare a cărţilor „veterane") şi extrem de tinere, fragede în sensul în care ele sunt „la zi" cu apariţii proaspete ale tiparului. Dar cu­vântul fraged, pe care l-am folosit special, provine în limba română dintr-o variantă, reconstituită, a latinescului fragilis şi dacă viaţa unei biblioteci ar consta doar din depozitarea recentelor apariţii, în goana spre o permanentă reînnoire, ea ar deveni fragilă (< lat. fragilis), adică „uşor degrada-bilă". Ştim că normele occidentale acordă unei biblioteci publice „profunzimea cro­nologică, ultimii cinci ani; în acest caz ea este relevantă". Însă ceea ce conferă valoa­re unei biblioteci este cantitatea de „me­morie", de mărturie pe care o conservă şi, deci, o perpetuează. Cu cât poate păstra în bune condiţii şi mai multe cărţi vechi, cu atât creşte importanţa unei biblioteci. La această valoare în sine se adaugă valoarea mărturiilor despre ea ca instituţie.

Proiecte de largă amploare, care se de­rulează de mai mulţi ani la Biblioteca Mu­nicipală din Chişinău, care poartă numele marelui învăţat B.P. Hasdeu, configurează această imagine multidimensională a lo­caşului de cultură. Activitatea bibliotecii se reflectă în presa scrisă şi, de aceea, ni se pare normală grija de a gestiona această enormă informaţie, foarte disparată, des­pre „imaginea" ei, într-o lucrare biblioteco-nomică de sine stătătoare.

Volumul Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu"în presă (2002-2006P continuă bibliografia care înregistra referinţele din perioada 1877-2002 cu 1670 de intrări. De data aceasta, într-un interval de cinci ani, numărul de referinţe îl depăşeşte pe cel din secolele trecute, acum au fost înre­gistrate 2121 referinţe! Lucrarea, întocmită de Taisia Foiu, lector Vlad Pohilă, a apărut ca urmare a iniţiativelor dnei dr. conf. univ. Lidia Kulikovski, în seria de bibliografii care fac un serviciu enorm informaţiei cultura­le. Studiul introductiv Imaginea publică a Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu" - baro­metru al succeselor ei al Lidiei Kulikovski reprezintă o analiză ştiinţifică a ceea ce înseamnă o bibliotecă în viaţa polisului (în limba greacă = „aşezare umană, cetate"), de aceea şi revista editată sub egida bibli­otecii se numeşte BiblioPolis. Ne-am referit la una dintre ultimele apariţii bibliografi­ce deoarece le considerăm instrumente de informaţie de înaltă clasă, care trebuie pregătite de către specialişti care să aibă o privire generală asupra obiectului cercetă­rii şi să ştie a conferi specificitate fiecărei bibliografii în parte. Ceea ce seria editată sub egida BM ilustrează cu prisosinţă şi, de aceea, noile lucrări în acest domeniu sunt aşteptate de numeroşi potenţiali utiliza­tori.

În cerinţele obligatorii ale manage­mentului modern, receptarea instituţiei ca o prezenţă activă pe multiple planuri se înscrie şi prin implicaţiile pe care cartea o antrenează la nivelul diverselor paliere ale colectivităţii. Lidia Kulikovski, care este director general al acestui aşezământ de cultură, face dovada, de aproape două de­cenii, a ştiinţei sale manageriale, pe care a putut să o confrunte şi cu realizările din alte ţări, în care a călătorit pentru a se do­cumenta.

Lucrarea de biblioteconomie teoretică şi aplicată, Cartea, modul nostru de a dăi-nui[1], dezvăluie resorturile succesului său. Autoarea este om al cărţii, pentru care gestionarea cărţii constituie o preocupare cotidiană, doctor conferenţiar universitar cu mari satisfacţii profesionale şi om de ştiinţă. Substanţa ştiinţifică a lucrării este „mascată" oarecum de faptul că o parte din text rezultă în urma unor interviuri, dar această modalitate de comunicare nu re­duce din densitatea informaţiei, din rigoa­rea expunerii. Stilul elaborat este prezent în manifestările Doamnei Lidia Kulikovski, care are stil în toate.

Ştiinţa managementului a fost pusă în practică de Domnia Sa şi verificată de­a lungul timpului. Titlurile capitolelor ne conving de aceasta: „Abordări ale ma­nagementului la BM „B.P. Hasdeu"; „BM - schimbări şi realizări"; „Ludoteca - un serviciu nou pentru biblioteca publică, o oportunitate pentru copiii dezavanta­jaţi". Strategiile au fost stabilite pe termen lung, apoi au fost căutate căile de aplicare a lor. Una dintre consecinţe, deosebit de eficientă, constă în faptul că „sistemul de motivare nu ar fi devenit realizabil fără un sistem managerial bine dezvoltat, cu sco­puri prestabilite", care devine şi un mod de implementare a unui control permanent al calităţii. Deoarece serviciile bibliotecii sunt în totalitate destinate publicului, este firesc ca factorul uman să reprezinte una dintre preocupările de bază. Autoarea a dedicat un capitol portretelor unor cola­boratori, cu sugestia generoasă că reali­zările se obţin în echipă, prin conlucrarea tuturor, fiecare prin atribuţiile ce îi revin.

Domeniul biblioteconomiei, ce îşi arondează probleme adecvate, pe lângă managementul indispensabil se bazează pe noile provocări ale tehnologiei moder­ne, pe care o foloseşte cu rezultate mul­tiple. La multe dintre aceste provocări se recurge în scopul instruirii personalului angajat în serviciile bibliotecii. Unul din­tre capitolele cu finalitate pedagogică, de formare a unor formatori, se intitulează ca atare Instruire (p. 143-163). Sunt discuta­te pe larg abilităţile necesare biblioteca­rului din sec. XXI, după ce autoarea trece în revistă aspectele specifice ale învăţă­mântului biblioteconomic din Europa şi implementarea lui în R. Moldova. Textul dnei Lidia Kulikovski a fost receptat ca un document important pentru problemati­ca instruirii bibliotecarilor şi din spaţii ale Uniunii Europene. Pentru că se pune pro­blema instruirii „din mers" a unui segment profesional cu un număr mare de angajaţi, care trebuie să se ridice la standardele noi, pe care tinerii, pregătiţi în ultimul timp, le cunosc şi le aplică. Bibliotecile activând într-un mediu competitiv, în care orice stagnare înseamnă regres, greu de recu­perat ulterior, bibliotecarii, după părerea autoarei, trebuie să elaboreze servicii care să facă faţă şi chiar să depăşească aştep­tările prezumtivilor cititori; să promoveze, utilizând cele mai diverse canale de infor­mare, iar serviciile bibliotecilor, să creeze, în accepţia noastră, acea „imagine ideală" a aşezământului de cultură care să stimu­leze un număr sporit de solicitatori.

Şi Facultatea de limba şi literatura ro­mână a Universităţii Spiru Haret a introdus în Programa de învăţământ cursul de „Bi­blioteconomie", care se finalizează cu ob­ţinerea unui certificat de abilităţi teoretice şi practice în domeniu. Pe lângă specialiştii absolvenţi ai facultăţii de profil, colectivul Catedrei de filologie consideră că toţi ab­solvenţii unui modul pedagogic, aflându-se în contact nemijlocit cu cartea, pot ges­tiona bibliotecile şcolare, ale căminelor culturale, ale altor instituţii şi nu numai. Unele situaţii deficitare a căror persisten­ţă o semnalează dna dr. Lidia Kulikovski se mai întâlnesc şi în învăţământul universi­tar românesc, aşa încât atragem atenţia asupra frânelor pe care le reprezintă: cen­tralizarea excesivă, limitarea autonomiei universitare şi a libertăţilor academice, mobilitatea redusă a studenţilor şi a cadre­lor didactice, lipsa unor conexiuni viabile cu piaţa muncii (p. 148-149).

Biblioteconomia reprezintă în deceni­ile ultime, în care asaltul diferitelor mani­festări de mass-media tind să domine ca­nalele de comunicare, o redută a culturii. Lucrarea Lidiei Kulikovski ne oferă argu­mente să susţinem această aserţiune. Ni le prezintă chiar autoarea, analizând cu com­petenţă şi cunoaştere din interior Învăţă­mântul biblioteconomic din Europa în con­textul procesului de la Bologna (p. 152-163) sau disecând minuţios tema Bibliotecarul universitar în contextul integrării în spaţiul educaţional european. Provocări şi compe­tenţe (p. 148-152). Sunt destul de diferite modelele de articulare a educaţiei biblio-teconomice, de aceea îmi permit să reiau unele exemple date de autoare: în unele ţări vest-europene sunt admişi la maste-rat în biblioteconomie numai licenţiaţi din acelaşi domeniu, iar în alte ţări, licenţapoate să fie din orice domeniu. Unele pro­grame de master presupun anterior doi ani de experienţă profesională (Danemarca). Universităţile eliberează pentru masterat un Supliment de Diplomă după norme general-europene. Orientarea generală a societăţii sec. XXI este de instruire profe­sională continuă, prin cursuri, învăţarea la locul de muncă, rotaţia posturilor, învăţă­mânt la distanţă prin folosirea compute­rului şi multe alte forme de perfecţionare şi diversificare a abilităţilor. Un monitor important în această direcţie îl constituie lucrările Lidiei Kulikovski. Cartea, modul nostru de a dăinui este, neîndoios, o lucra­re de succes, importantă pentru ştiinţa bi­blioteconomiei.

Prof. univ. dr. Zamfira MIHAIL, Universitatea „Spiru Haret", Bucureşti


CINCIZECI DE ANI ŞI ÎNCĂ UNUL...

După un an, dar exact un an de zile, scriu aceste rânduri pentru cel sărbătorit -Veaceslav Manolachi, rector al Universităţii de Stat de educaţie fizică şi sport (USEFS), doctor habilitat, profesor universitar, An­trenor Emerit al Republicii Moldova. De fapt, avem a sărbători două aniversări: 51 de ani din ziua naşterii dlui prof. univ. dr. Veaceslav Manolachi şi un an de la apari­ţia editorială a Biobibliografiei cu titlul ge­neric Un promotor consecvent al ştiinţei şi sportului - Veaceslav Manolachi.

Lucrarea este una omagială, prilejuită de aniversarea a 50-a de la naşterea aces­tei personalităţi a sportului şi învăţămân­tului sportiv de la noi. Este o primă lucrare de acest gen, elaborată de către angajaţii Bibliotecii USEFS. Este rodul muncii unei frumoase echipe de lucru în următoarea componenţă: Ana Ciumaşu, şefa Serviciului asistenţă informaţională, Nina Narschina,Creşti un pom, aduni o carte Şi rămâi cu neamul tău...

Dumitru Matcovschi bibliograf în acelaşi serviciu, şi subsemna­ta Tamara Cotoman, bibliotecar principal, Serviciul achiziţii, evidenţă şi prelucrarea colecţiilor. Iar greul muncii şi responsabili­tatea pentru elaborarea şi editarea acestei lucrări i-a revenit doamnei Aurelia Madan, directoarea Bibliotecii USEFS.


Adunate din arhiva personală a dom­nului rector, selectate din fondurile Bi­bliotecii USEFS, din cele ale Bibliotecii Universităţii Pedagogice „Ion Creangă", ale Bibliotecii Naţionale, materialele bi­bliografice au fost structurate în opt com­partimente: „Monografii", „Lucrări metodi-co-didactice" „Articole ştiinţifice în culegeri şi reviste", „Interviuri, publicaţii în presa pe­riodică", „Veaceslav Manolachi - recenzent, consultant ştiinţific, membru al colegiilor de redacţii", „Veaceslav Manolachi - conducă­tor ştiinţific", „Veaceslav Manolachi: Invenţii. Brevete", „Referinţe privind activitatea lui Veaceslav Manolachi".
Biobibliografia se deschide cu o pre­zentare de omagiu a prim-prorectorului USEFS Viorel Dorgan. Materialele inserate în continuare cuprind articolele colegilor şi ale discipolilor distinsului savant: Boris Râşneac, prorector pentru activitatea şti­inţifică şi sportivă, Vasile Triboi, decan al Facultăţii Sport, Panfil Sava, şeful DEPS,USEFS.

Pentru diversitate, dar şi pentru a face lucrarea mai reprezentativă, ne-am propus să reproducem câteva din cugetările dom­nului Veaceslav Manolachi. Am selectat cu grijă, dar şi cu acordul Domniei Sale aces­te gânduri pe care le-am înmănuncheat sub titlul „Gânduri despre sport. Spicuiri din presa periodică". Prezentăm doar două din aceste gânduri: „Sportul de performanţă re­prezintă un sistem complex şi dacă este omis un mic mecanism, atunci rezultatul trebuie aşteptat mulţi ani.."; „Cel mai important obiectiv al nostru este pregătirea specialiş­tilor de înaltă calificare în domeniul culturii fizice şi sportului.."

Bucură ochiul prezentarea grafică a lu­crării. Coperta executată în culori pastelate, imaginile selectate şi imprimate pe coper­tă, alese cu ingeniozitate şi gust, conferă lucrării un aspect grafic deosebit. Şi toate acestea datorită măiestriei artistice cu care a lucrat Oleg Diaconov. Şi pe această cale aducem mulţumiri grupului editorial al USEFS, care a contribuit substanţial la ti­părirea acestei binevenite cărţi.

Lucrarea este însoţită de un bogat şi variat colaj fotografic (comentariile apar­ţin subsemnatei), care ne poartă prin bio­grafia protagonistului. Reproduse cu mul­tă iscusinţă, imaginile color sau alb-negru rivalizează cu originalul.

Realizată după toate prevederile stan­dardelor bibliografice în vigoare, biobibli­ografia este destinată cadrelor didactice din învăţământul superior, studenţilor, antrenorilor, bibliotecarilor, precum şi tu­turor celor interesaţi de acest domeniu.

A fost o încercare de a aduna între co­pertele unei cărţi rodul muncii de o viaţă a unui om cu viziuni vaste, manager, gene­rator de idei concrete, un promotor con­secvent al ştiinţei şi sportului - Veaceslav Manolachi.

Mă urmăreşte un gând care aşezat pe coala albă de hârtie, se prezintă astfel: ase­meni pomului înfloritor ce dă rod, activi­tatea Domniei Voastre, domnule rector, de ani de zile pe tărâmul ştiinţei şi sportului, s-a fructificat în cele peste 100 de lucrări publicate, cărţi, monografii, prelegeri, ar­ticole pe care biblioteca noastră le găzdu­ieşte - toate având o singură axă - sportul şi multiplele probleme ce derivă din situ­aţia în care se află el la ora actuală. Ce-ar mai fi de adăugat: pană uşoară, mereu neobosită, putere de muncă pentru a scrie noi cărţi, multă sănătate, că-i mai bună de­cât toate, baftă în toate şi tradiţionalul La mai mult şi la mai mare!

Vivat, crescat, floreat!

Tamara COTOMAN

Комментариев нет:

Отправить комментарий