пятница, 24 июля 2009 г.

CUVÂNTUL DIRECTORULUI

BIBLIOTECA MUNICIPALA „B.P. HASDEU": SINTEZA ANULUI 2008

Dr. conf. univ. Lidia KULIKOVSKI, director general al BM „B.P. Hasdeu"

Diversitatea formelor de comunicare, de media, a căilor de furnizare a informaţi­ilor şi explozia utilizării lor oferă chişinău-ianului o gamă incredibil de vastă şi imedi­at disponibilă de mijloace de comunicare. Acest fenomen de modernizare umană a plasat biblioteca, ca sursă de furnizare a informaţiei, după internet, chat, blog, site web, impunându-i reguli noi de relaţii cu utilizatorul, cu comunitatea. Făcându-şi loc printre medii, Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu" şi-a asumat un angajament de responsabilitate socială - să joace un rol activ în comunitatea chişinăuiană.

Măsura în care reuşeşte o instituţie să-şi realizeze misiunea şi scopurile depinde de mediul în care operează (comunitatea) şi de competenţa profesională şi socială a personalului. Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu" are un „auditoriu" foarte complex, dificil, şi totodată benefic pentru o institu­ţie culturală - capitala statului, Chişinăul, şi oameni inteligenţi, creativi şi flexibili, potrivit mediului competitiv chişinăuian.

În comunitatea noastră succesul ce­tăţenilor este determinat în mare mă­sură şi de accesul rapid la informaţia pertinentă, de abilitatea lor de a localiza, a analiza şi a utiliza resursele informaţionale eficient şi adecvat scopurilor propuse, de posibilităţile de căutare, regăsire, evalu­are, utilizare şi cunoaştere a resurselor informaţionale.

Dr. conf. univ. Lidia KULIKOVSKI, director general al BM „B.P. Hasdeu"

BM a fost instituţia care a oferit asis­tenţă în căutarea şi localizarea resurselor informaţionale; instituţia care a educat uti­lizatorii să

găsească şi să utilizeze resursele informaţionale; instituţia care a creat resur­se informaţionale locale, instituţia în care chişinăuienii învăţă pe tot parcursul vieţii lor.

BM a fost parte a existenţei mul­tor cetăţeni - 149028 de chişinăuieni au cardul HASDEU, iar 109 389 dintre ei au utilizat foarte activ serviciile noastre în 2008. Ei au solicitat 6 316 783 de docu­mente şi au păşit pragul bibliotecilor de 2 076 885 ori.

Fiind, în egală măsură, o instituţie de lucru pentru mulţi chişinăuieni, este şi un centru de recreere culturală. Filialele au oferit 4 504 programe - de lectură, cog­nitive, culturale, de divertisment care au cuprins 147 027 chişinăuieni.

Biblioteca Municipală reprezintă uni­cul mediu instituţionalizat al lecturii pu­blice în Chişinău. Conştienţi de aceasta, administraţia şi personalul au depus un efort susţinut pentru educarea gustului de lectură a celor mici, implicarea în campanii interactive de lecturi a tinerilor, în lecturi de plăcere a adulţilor. Anul 2008 este ca­racterizat prin cea mai mare prezenţă şi implicare în programul Lecturile verii, prin calitatea conferinţelor, din cadrul progra­mului Chişinăulciteşte o carte, prin implica­rea autorilor în aceste programe.

Statisticile anului 2008 demonstrează că BM a fost necesară chişinăuienilor.

Pentru a rămâne în continuare utilă, BM îşi modernizează permanent activitatea. Automatizarea se află într-un stadiu incipi­ent încă, în comparaţie cu cea din bibliote­cile similare din alte ţări, dar este prezentă şi prioritară în activitatea noastră, diversifi­că şi sporeşte calitatea serviciilor, fortifică funcţia de centru comunitar al BM.

Echipa managerială a stabilit priori­tăţile, a formulat scopurile, obiectivele şi direcţiile pe următorii zece ani prin care-şi va operaţionaliza viziunea şi misiunea. Anul 2008, primul an de realizare a Strate­giei BM 2008-2017, an de care va depinde mult punerea ei în aplicare, a fost unul cu rezultate bune la nivelul constituirii infras­tructurii informaţionale (înnoirea cu 30 calculatoare şi 14 imprimante), reechipă-rii şi remobilării unor filiale; diversificării, inovării serviciilor; îmbunătăţirii şi sporirii considerabile a stocului de carte (73 870 documente noi). A mai fost şi anul perfec­ţionării cadrului de reglementare; stabilirii de noi parteneriate; activităţii de cercetare biblioteconomică, bibliografică şi de mar­keting; inovării, automatizării unor pro­cese care la bibliotecile din RM rămân la nivelul manual; dezvoltării satisfăcătoare a Catalogului Electronic Partajat (91 935 înregistrării noi), inovării site-ului www. hasdeu.md. Acest an a înregistrat şi contri­buţii deosebite la dezvoltarea Sistemului Biblioteconomic Naţional; susţinerea Aso­ciaţiei Bibliotecarilor din R. Moldova; re­cunoaşterea rezultatelor de comunitatea chişinăuiană, profesională şi a societăţii civile (7 premii, 29 diplome de excelenţă); menţinerea performanţei echipei, a acţi­unilor de motivare şi socializare a perso­nalului. Mai menţionăm că în 2008 a fost întemeiat corul BM Alma Mater Librorum; a sporit calitatea şi implicit numărul citi­torilor revistei BiblioPolis; fiind apreciabilă prezenţa BM în mass-media (431 articole în presa scrisă şi 340 prezenţe în mass-me­dia audio-vizuală).

Managementul BM, participativ şi con­structiv, a stăpânit cu iscusinţă probleme­le decizionale, motivaţionale, de formare profesională susţinând o comunicare in­ternă eficientă şi un comportament crea­tiv în comunitatea profesională externă şi asigurând garanţie succeselor obţinute.

Deşi recunoscute ca mijloace educa­tive şi culturale de mare importanţă, car­tea şi bibliotecile sunt mereu supuse unor reevaluări fie din partea celor care le utili­zează, fie din partea celor care le finanţea­ză. Biblioteca a făcut faţă onorabil acestor exerciţii, păstrându-şi imaginea şi forţa.

Anul 2008 a fost evaluat de multe co­misii. S-au estimat: executarea bugetului, utilizarea eficientă a banilor alocaţi, cali­tatea şi suma achiziţiei de carte, licitaţiile de achiziţii, eficienţa funcţionării filialelor (frecvenţă, ore şi zile deschise pentru pu­blic, logica şi distanţa amplasării unei filiale de alta), dotarea cu echipament a bibliote­cii şi filialelor, reparaţiile unor filiale etc.

BM a avut un buget aprobat de Con­siliul Municipal, de 18 mln. lei, sumă care pe parcursul anului, a fost diminuată cu 2 000 300 lei, la achiziţia de carte. Activi­tatea de fundraising desfăşurată şi roadele parteneriatului BM cu alte instituţii ne-au permis suplinirea, parţială, a bugetului cu 1 126 655 lei din alte surse: 946 330 lei pen­tru achiziţia de carte, 59 900 lei din gran-turi de proiecte mici, 120 425 lei pentru echipament tehnologic.

BM a executat în 2008, pentru asigurarea funcţionării reţelei, un buget de 18 850 855 lei, din care pentru achiziţia de carte 5 339 830 lei (4 393 500 din bugetul local).

Bugetul satisfăcător al anului 2008 a fost, în mare măsură, temelia rezultatelor obţinute.

Ştiind că viitorul aparţine celor care învaţă ce trebuie să înveţe pentru a face ce trebuie să facă, BM a asigurat, în 2008, re­surse informaţionale, condiţii moderne de studiu şi lectură, personal capabil să ofere asistenţă, ajutor, consiliere fiecărui chişi-năuian care-i va trece pragul în 2009.

Victor Hugo zicea, la vremea lui: În faţa necazurilor vieţii, oamenii înţelepţi îşi găsesc consolareaîn cărţi. Trecem prin criză... Vom fi de mare necesitate...


Комментариев нет:

Отправить комментарий